La Garrotxa és una comarca de Catalunya on hi trobem Olot, la capital. La Garrotxa té 40 volcans, el Croscat és el més alt i el Sta. margarida el que té el cràter més gran. Un volcà és una fissura que està sota terra om surten gasos i roques a l'exterior anomenades magma.
El volcà té diferents parts: magma: lloc per on surten els gasos i roques. Xemeneia: conducte per on surt la lava. Cràter: lloc per on surt la lava a l'exterior. Con volcànic: és per on baixa la lava del volcà. Colada: muntanya de lava que s'ha format en l'explosió del volcà i lava consolidada. Hi han 2 tipus de volcans: estrombolians: vol dir que no han tingut gens d'aigua. Freatomagmàtics: vol dir que si que ha tingut aigua. Però també hi poden haver volcans mixt (estrombolians i freatomagmàtics) com el de Sta. Margarida. Quan hi ha una explosió el volcà pot treure diferents materials, però tots tenen un per grup: piroclastes. Materials: cendres: de 0 a 2 mm. Gredes: de 2 60 mm. Blocs: superiors els 60 mm. Bombes. Superiors els 60 mm. Ara actualment els veiem inactius i coberts de vegetació, però es calcula que cada 7.000 anys pot haver-hi una explosió.
A mi m'ha agradat molt haver pogut anar de colònies a Olot perquè he après moltes coses dels volcans que mai havia sabut. Per a mi els volcans han set molt interessants, sobretot quan vaig pujar al de Sta. Margarida perquè tenia una petita ermita i, a més a més, tenia el cràter més gran.
Aina Urra Font
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada