dilluns, 6 de maig de 2013

Els volcans de la Garrotxa

La Garrotxa és una comarca de Catalunya on hi trobem Olot, la capital. La Garrotxa té 40 volcans, el Croscat és el més alt i el Sta. margarida el que té el cràter més gran. Un volcà és una fissura que està sota terra om surten gasos i roques a l'exterior anomenades magma.

El volcà té diferents parts: magma: lloc per on surten els gasos i roques. Xemeneia: conducte per on surt la lava. Cràter: lloc per on surt la lava a l'exterior. Con volcànic: és per on baixa la lava del volcà. Colada: muntanya de lava que s'ha format en l'explosió del volcà i lava consolidada. Hi han 2 tipus de volcans: estrombolians: vol dir que no han tingut gens d'aigua. Freatomagmàtics: vol dir que si que ha tingut aigua. Però també hi poden haver volcans mixt (estrombolians i freatomagmàtics) com el de Sta. Margarida. Quan hi ha una explosió el volcà pot treure diferents materials, però tots tenen un per grup: piroclastes. Materials: cendres: de 0 a 2 mm. Gredes: de 2 60 mm. Blocs: superiors els 60 mm. Bombes. Superiors els 60 mm. Ara actualment els veiem inactius i coberts de vegetació, però es calcula que cada 7.000 anys pot haver-hi una explosió.

A mi m'ha agradat molt haver pogut anar de colònies a Olot perquè he après moltes coses dels volcans que mai havia sabut. Per a mi els volcans han set molt interessants, sobretot quan vaig pujar al de Sta. Margarida perquè tenia una petita ermita i, a més a més, tenia el cràter més gran.

Aina Urra Font

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada